JB-koncernen lägger ner i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT är JB-koncernen, tidigare John Bauer, som är en av landets största friskolekoncerner på väg att gå omkull.

I dag kom beskedet att JB-gymnasiet  i Jönköping läggs ner vid terminsslutet om några veckor. Nästa vecka väntas de danska ägarna Axcel meddela att hela JB-koncernen, med 10.500 elever vid 30-talet gymnasieskolor runt om i landet ska avvecklas eftersom riskkkapitalbolaget inte vill skjuta till pengar för att täcka förlusterna, uppger initierade källor för Jönköpingsnytt.

JB:s ledning har hittills inte kommenterat uppgifterna.

SVT granskar friskolor

”Det är misskötsel”

Rune Tedfors som grundade John Bauer men 2008 sålde friskolekoncernen till danska Axcel kommenterar dagens nedläggningsbesked med att han är besviken.

– Det handlar helt och hållet om misskötsel, säger han till Jönköpingsnytt.

Enligt Tedfors har JB-koncernen dels gjort flera oförnuftiga skolköp, dels hanterat personal och elever på ett sätt som gett JB-gymnasierna dåligt rykte.

Rune Tedfors bekräftar också uppgifterna om att den koncern han grundade nu är på väg att avvecklas.

Ledningen beordrad att sälja

Säkra källor uppger att Axcel beordrat JB-ledningen att sälja skolenhet för skolenhet till högstbjudande och att lägga ner de gymnasieskolor där det inte finns någon köpare.

Rune Tedfors har i debatten anklagats för att han sålde John Bauer-koncernen med god förtjänst i grevens tid 2008.

– Vi väntade egentligen för länge, säger han till Jönköpingsnytt, men jag är övertygad om att vi trots gymnasiereformer och lågkonjunktur inte hade försatt skolorna i dagens situation om vi hade drivit koncernen vidare.

Förutom JB-gymnasierna i Jönköping och Värnamo som båda kommer att läggas ner i och med vårterminsslutet har friskolekoncernen också gymnasieskolor i Växjö och Kalmar.

I Kalmar bekräftar rektorn Camilla Söderbäck att hon har hört uppgifterna om att JB-koncernen ska avvecklas men att hon och hennes kollegor i Växjö inte är oroliga för en nedläggning av deras gymnasium.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet