Foto: Liv Fahlén/SVT

Allvarligt skadade efter stor bussolycka

Uppdaterad
Publicerad

En svår bussolycka inträffade i förmiddags på E18/E20. 60 personer, varav två allvarligt skadade fördes till Universitetssjukhuset i Örebro sedan två bussar och en tankbil varit inblandade i en olycka.

Det var vid halv niotiden på måndagsmorgonen som den allvarliga olyckan inträffade. En tankbil och två turistbussar, som körde i samma riktning på E20 i höjd med Glanshammar, var inblandade i olyckan. De båda bussarna var fulla med folk, 60 personer totalt.

– Jag har sett flera ambulanser, minst fem stycken, berättar Tvärsnytts reporter Liv Fahlén på plats.

Bussolycka E20

Olyckan började med att två personbilar kolliderade. Det fick en buss med niondeklassare från Skara på väg till Stockholm att sakta ned för att undvika olyckan.

Den bussen blev då påkörd bakifrån av en annan turistbuss full med turister från Asien på resa i Norden. Strax därefter fick en tankbil med släp värja undan från olyckan och körde av vägen och in i ett antal träd.

Fyra allvarligt skadade

Strax efter klockan 11 hade samtliga från de två bussarna, totalt cirka 60 personer, transporterats till sjukhuset för undersökning och vård.

– 33 personer hade någon typ av skada och två av dem hade allvarliga men inte livshotande skador, säger Mats Nylén, presstalesman hos Örebropolisen.

Alla förs till sjukhus

Universitetssjukhuset i Örebro försattes i katastrofläge efter olyckan och akutmottagningen på USÖ utrymdes för att kunna ta emot skadade.

– Just nu ställer vi om operationsresurser och förbereder vårdplatser för patienter som är på väg in, säger sjukhusets kommunikationschef Ulrika Julin till TT.

Hon säger att hon ännu inte har någon övergripande koll på vilken typ av skador det handlar om.

 – Två personer är svårt skadade, och tio personer är skadade men inte lika allvarligt, uppgav Julin.

Trafiken på E20 i norrgående riktning var avstängd vid tiotiden på förmiddagen. Köerna på sträckan var omkring 7-8 kilometer långa på förmiddagen. Även i det andra körfältet är det begränsad framkomlighet.

En avled i tredje olycka

Ungefär fyra timmar efter den första olyckan skedde en tredje olycka på E20. Strax innan 12 kolliderade en lastbil och två personbilar och en person avled.

Enligt räddningstjänsten hörde olyckan ihop med trafiksituationen runt den stora olycksplatsen som tidigare inträffat på morgonen med långa köer som följd.

Kontaktnummer för anhöriga

Anhöriga som söker information kan vända sig till  polisens katastrofregistrering.

Telefonnummer: 010-567 35 44

Tre olyckor på måndagen

08:01 Två bilar kolliderade på E18/E20 i höjd med Glanshammar vid halv niotiden på måndagsmorgonen.

08:25 En buss med niondeklassare att stannade på grund av den första olyckan och blev då påkörd av en annan turistbuss. Strax därefter fick en tankbil med släp värja undan från olyckan och körde av vägen och in i ett antal träd.

12:10 Kolliderade en lastbil och två personbilar på E20. En person avled och en skadades. Enligt räddningstjänsten hörde olyckan ihop med trafiksituationen efter de tidigare olyckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussolycka E20

Mer i ämnet