Politiker polisanmäler sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Karlskoga har beslutat att lämna in en polisanmälan mot den egna kommunen. Detta för att det finns en risk att kommunen agerat brottsligt gällande ekonomin.

Vid  kommunstyrelsens sammanträde under tisdagseftermiddagen yrkade ett av oppositionspartierna att hanteringen kring tecknandet av ett avtal som gjordes under 2012 borde polisanmälas. Och kommunstyrelsen har nu beslutat att överlämna ärendet till polisen.

Karlskoga kommun har ett undervärde på 74 miljoner kronor och  kommunen har tecknat ett avtal med Nordea på 250 miljoner kronor, för att bland annat finansiera detta undervärde.

Nordeaavtalet har en löptid på 30 år med en ränta på fyra procent, vilket betyder en kostnad för kommunen på 10 miljoner kronor per år.

Nu ska det undersökas om det är någon som personligen vunnit ekonomiskt på det här samt vad kommunens undervärde på 74 miljoner beror på.

En oboeroende revisor kommer att starta en utredning kring detta nästa vecka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.