Foto: SVT

Beskedet: Läget bättre på kirurgkliniken

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mitten av december som skyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal gjorde en anmälan enligt 6 kap 6 § i arbetsmiljölagstiftningen om läget på kirurgens vårdaavdelning 29/39 på Universitetssjukhuset i Örebro.

Idag träffade inspektörer från Arbetsmiljöverket fack och arbetsgivare för att bilda sig en uppfattning om de åtgärder som vidtagits.

– Vi hade ju begärt vissa åtgärder i arbetsmiljön för att vi skulle kunna få lite lugnare arbetssituation och för att kunna behålla en del av vår personal. Vi hade ställt några olika krav och i princip har arbetsgivaren kunnat tillgodose ett antal punkter som vi hade begärt, säger Karin Franzén, Kommunals skyddsombud på USÖ.

Flera av punkterna i anmälan är därför strukna efter dagens möte, men Arbetsmiljöverket säger sig fortfarande ha delar som man vill titta vidare på.

– De har jobbat jättehårt med massor med åtgärder i det här ärendet. Grunden till att har blivit ett problem är ju att det saknas sjuksköterskor och det har ju blivit ett samhällsproblem. Åtgärderna de har gjort är ju att dra ner på vårdplatser för att det inte finns personal och det är ju en åtgärd som är relevant, säger Maria Lundvall Sundh, inspektör vid Arbetsmiljöverket.

– Vi kommer nu behöva jobba vidare med den psykosociala arbetsmiljön i samråd med arbetsgivaren. Det är ju ett av problemen att man slagit ihop två arbetsgrupper på det här sättet. Vi behöver hitta ett bra arbetssätt, säger Karin Franzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.