Man anmäler kampsång

Uppdaterad
Publicerad

En man i Kumla har anmält den kampsång som framfördes på Feministiskt Initiativs kongress år 2005 till Diskrimineringsombudsmannnen.

Sången som mannnen i det här fallet ställer sig kritisk till finns på internet. Han upplever den som en kränkning och ett direkt hot riktat mot honom själv och andra män som inte begår brott.

I sångtexten står det bland annat att män ”våldtar, krigar slåss och förstör”. Anmälaren menar att om man byter ut ordet ”man” eller ”gubbe” mot exempelvis ”invandrare” skulle det omedelbart polisanmälas under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp.

Mannen kräver nu att ärendet utreds för att på så sätt få ett slut på det, enligt honom, kränkande beteendet.

”Inte vår politik”

Efter det att sången framfördes för nio år sedan har den länge cirkulerat i sociala medier.

– Det är inte vår sång och den har inget med vår politik att göra, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig på Feministitskt Initiativ.

Hon tillägger att den framfördes av en kör på FI:s kongress 2005 och att det var ett personligt uttryck för att en av sångerskornas vänner hade blivit våldtagen två gånger.

Amanda Mogensen understryker att det inte på något sätt är FI:s kampsång.

Tvärsnytt har sökt mannen som anmält utan att lyckas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.