Foto: SVT

Marias pappa utvisas – trots de massiva protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Trots protesterna har det nu beslutats om att Marias pappa ska utvisas. Beskedet möttes av tårar av Maria själv: ”Det här känns jättejobbigt”, säger hon till Tvärsnytt.

Maria Ahmeds pappa, Vali Ahmed har flyttats från Migrationsverkets förvar i Flen till Märsta. Det var på måndagsförmiddagen som beslutet nådde Eva Wall som är Marias tillförordnade vårdnadshavare i Sverige.

– Jag ska åka till Marias skola nu och berätta för henne, säger Eva Wall.

Fallet med Maria Ahmed

Är du orolig för henne?

– Ja, jag är väldigt orolig. För jag vet hur hon såg ut när vi var i Stockholm och protesterade. Då sa hon ”skickas pappa i väg, då vet jag inte vad jag gör.” Det var en desperat blick som hon hade då. 

Ska utvisas 16 december

Vali Ahmeds advokat har överklagat beslutet till EU-domstolen. Datumet för utvisningen är satt till den 16 december men skulle kunna ändras.

– Tidigare har de bytt datum för utvisningar för att förhindra eventuella protestaktioner på flygplatsen. Det är inte omöjligt att det händer nu eftersom det har skrivits mycket i media om det här, säger Eva Wall.

Det var i början av november som Marias pappa, Vali Ahmed togs i förvar. Han hade sökt uppehållstillstånd men fått avslag. Utvisas han så kommer 12-åriga Maria inte att ha någon förälder kvar i Sverige.

– Jag hoppas att han får stanna. Att det ska ske ett mirakel. Jag ger inte upp förr än jag vet att han redan har åkt, avslutar Eva Wall.

”Känns jättejobbigt”

Maria själv är orolig.

– Om min pappa åker tillbaka eller utvisas till Afghanistan kommer han säkert att dö, och det kan jag inte klara av, säger Maria Ahmed.

– Det här känns jättejobbigt. Jag kan inte klara det utan mina föräldrar, säger Maria och gråter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med Maria Ahmed

Mer i ämnet