Ny evakueringsmetod ska testas vid skogsbranden Foto: TT/Fredrik Persson

Mass-sms testas vid evakuering

Uppdaterad
Publicerad

Tanken var att SOS Alarm skulle lansera tjänsten i september. Men med anledning av den rådande branden skickades varnings-sms till ett flertal personer i Västmanland redan igår.

– Det gör stor nytta. Vi kan snabbt få ut information till allmänheten i berörda områden om vad som sker, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

För drygt ett år sedan fattade regeringen beslut om att satsa på tjänsten. Det handlar om mass-sms med samhällsinformation som snabbt skickas ut till personers telefoner inom ett visst geografiskt område.

Skogsbranden i Västmanland

– Det skulle ju lanseras i september, men vi föreslog för räddningsledningen om att det skulle driftsättas redan nu. De nappade, säger Anders Klarström.

Mindre än en kvart efter att beslutet fattats, skickades sms till 74 abonnenter boende i områdena där vattenbombningarna skulle äga rum.

Texten löd ”Räddningsledningen har nu gett klartecken att påbörja vattenbombningen. Området mellan Karbenning kyrka och Sandviken samt sydvästra delen av Hörendesjön berörs. Det är av yttersta vikt att ingen befinner sig inom det avspärrade området, då det kan medföra livsfara”.

Vad händer med dem som enbart har fast telefon?

– De får ett samtal med ett inspelat meddelande där samma text läses upp, säger Anders Klarström.

Dagens system är 20 år gammalt. Det innebär att SOS Alarm bara kan få ut VMA – viktigt meddelande till allmänheten via medierna.

– Mass-sms fungerar som ett komplement till radio- och tv-rapporteringen, säger Anders Klarström.

Hur pålitligt är det här systemet?

– Det finns ju ingen garanti för att man alltid läser sina sms. Sen spelar ju täckningen också in, säger Anders Klarström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet