Foto: TT

Mer stöd till kommunerna efter branden

Uppdaterad
Publicerad

I dag har regeringen beslutat om hur ersättningen för kostnader efter skogsbranden i Västmanland ska fördelas. Bland annat kommer de drabbade kommunerna att få två miljoner kronor direkt från regeringen.

Regeringen har fattat flera beslut om ersättningen för kostnader under branden och till det efterarbete som väntar.

– Kommunerna ska känna att de får pengar direkt och att de vet om att det finns resurser för de extra kostnader som de haft direkt utanför räddningsinsatsen, säger civilminister Stefan Attefall. Det kan handla om äldreomsorg, socialtjänst och informationsfrågor.

Skogsbranden i Västmanland

Miljoner mer i stöd

Av de pengar som ska gå till de drabbade kommunerna för arbetet som väntar efter branden kommer Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg få två miljoner direkt. Resten kommer att betalas ut efter ansökan från kommunerna.

De 300 miljoner som kommunerna tidigare utlovats för kostnader under branden finns nu hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

MSB har också fått i uppdrag att betala för vattenbombningsplanen och helikoptrarna från andra länder som stärkt räddningsinsatsen i Västmanland. Kommunerna ska alltså inte själva betala för dem i nuläget.

Stöd till länsstyrelsen

Förutom kommunerna så kommer även Länsstyrelsen i Västmanland att få ersättning.

– Vi har beslutat att ge 60 miljoner konor till länsstyrelsen för efterarbetet, säger civilminister Stefan Attefall.

Det handlar till exempel om mark- och skadefrågor. En organisation kan behöva vara på plats en lång tid framöver, enligt ministern. Pengarna till länsstyrelsen är 60 miljoner kronor utöver den ersättning på 300 miljonerna som det talats om tidigare.

Beslut om utredning

Regeringen har nu också fattat det formella beslutet om att tillsätta en utredning om vad man kan dra för lärdomar om branden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet