Foto: TT

Oväntat många örnar runt Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

145 havsörnar och en kungsörn. Det blev resultatet av årets örnräkning.

Observatörerna fanns utplacerade på 89 platser i fem olika län kring Mälaren och Hjälmaren, däribland i Örebro och Västmanlands län.

Örnräkningen pågick i två timmar och det blev ett positivt resultat. 145 havsörnar observerades och det är en ökning jämfört med ifjol. En förklaring kan vara att det är fler räkneplatser i år, men mycket talar också för att miljö blivit bättre.

– Örnarna är en viktig miljöindikator och det här är ett gott tecken på att miljön är relativt bra, säger projektledaren Sten Ullerstad.

Många örnar runt Hjälmaren

Nytt för i år är att det även räknades örnar i Laxå och Degerfors, där observatörerna såg två havsörnar. Det var också oväntat många havsörnar kring Hjälmaren där det observerades 57 stycken.

– Det har varit bra isförhållanden. Yrkesfiskarna har kunnat fiska och för att hålla skarven borta lägger de ut fiskrens för att locka till sig örnarna, säger Sten Ullerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.