Foto: Montage SVT

Det här vill Örebros politiker satsa pengar på

Uppdaterad
Publicerad

Jobb, skola och omsorg – den styrande politiska majoriteten satsar på grundtryggheten när skattekronorna ska fördelas.

Under tisdagen presenterade den styrande majoriteten i Örebro – Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna – budgeten för de kommande åren.

Först och främst kan man konstatera att kommunens skatteintäkter ökar tack vare befolkningsökningen. 200 miljoner kronor extra i skatteintäkter blir det i kassan plus 100 miljoner från andra intäkter. Sammanlagt ska 6,7 miljarder kronor fördelas.

Den största delen av nytillskottet, 120 miljoner kronor, går till skolan för att utöka antalet elevplatser och täcka de kommande löneökningar.

Inför 2014 och 2015 satsar majoriteten på:

  • Hållbar tillväxt – ökad sysselsättning, minskad klimatpåverkan, god kommunikation och infrastruktur.
  • Människors egenmakt – stärkt dialog med medborgarna, minskad segregation i de olika stadsdelarna och meningsfull fritid åt alla.
  • Barns och ungas behov – barns välmående, med fokus på unga tjejer, ska stärkas, fösrkolan ska hålla högsta kvalitet, barnfattigdomen ska minska
  • Trygg välfärd – god äldreomsorg, bra tillgång på bostäder, brottsförebyggande åtgärder i staden.

Under eftermiddagen kommenterade oppositionspartierna budgeten:

Folkpartiet:

– Det är uppenbart att Socialdemokraterna tappat greppet om ekonomin, säger Staffan Werme (FP). Skolan får spara 10 miljoner. Äldreomsorgen måste spara 14 miljoner medan gatorna klarar sig undan med 5 miljoner. Det finns inga satsningar över huvud taget på bugeten och välfärden.

Vänsterpartiet:

Kritiserar bland annat målet om att utöka antalet ”alternativa utförare” i vården.

– Det man gör är att leka affär med välfärden, säger Murad Artin (V). Man säljer ut delar som örebroarna bekostat till företag där vi inte kan kontrollera vinstuttagen. Vi har redan sett hur det gått för det privata boende Elgströmska som ett väldigt avskräckande exempel.

Moderaterna:

Även moderaterna är kritiska och menar att skolan inte får tillräckligt med resurser.

– Politik handlar om att leverera trovärdiga svar på samhällsutmaningarna. De största utmaningarna i Örebro idag är att de riktiga jobben ska bli fler, att vi ska ha en skola som ger alla barn en chans och att Örebro ska vara tryggt. Socialdemokraterna svarar inte upp mot någon av dessa samhällsutmaningar. De  säljer nedskärningar med vackra ord säger Anders Åhrlin (M), gruppledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.