Det gula området markerat på kartan visar det brandutsatta området. Foto: SVT

1.000 evakuerade från skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Branden väster om Sala har tvingat boende i Ängelsberg, Västervåla och Gammelby att lämna sina hem. Sammanlagt har närmare 1.000 personer evakuerats.

– I vår vildaste fantasi hade vi inte kunnat tänka oss att det skulle bli såhär illa, konstaterar Thomas Muhr som evakuerats från sitt hem i Ängelsberg. Det här liknar Australien eller Californien.

Räddningstjänsten gick under måndagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten och uppmanade boende i Västervåla, Ängelsberg, och boende längs väg 256 till Hönsjöfors att omedelbart lämna sina hem och bege sig till kriscenter i Västerfänebo eller Fagersta kommunhus. Tidigare under dagen fick boende i Gammelby lämna sina hem med kort varsel. Väg 256 stängdes senare av för all trafik.

Skogsbranden i Västmanland

Ytterligare orter kan komma att utrymmas under natten eller morgondagen.

Fler orter kan utrymmas

Kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson (V), har varit med och tagit emot fler av dem som sökt sig till kommunhuset i Fagersta.

– Många är oroliga och har lämnat allt bakom sig och vet inte om det kommer att finnas något att återvända till, berättar han. Jag måste ändå säga att folk är väldigt lugna och behärskade och försöker att göra det bästa möjliga av situationen.

– Vi befarade att det skulle bli såhär, säger Fredrik Eriksson på Mälardalens räddningstjänst. Det är framförallt den kraftiga sydostliga vinden som ställer till det.

På kvällen kunde räddningstjänsten konstatera att evakueringen gått bra och att de flesta valt att lämna sina hem i egna bilar och inte utnyttja de bussar som funnits .

”Inga stora risker”

Lukten och brandröken sprider sig nu långt utanför det aktuella området. Länsstyrelsen i Västmanland uppmanar allmänhet som känner obehag av brandröken att stänga ventilation och tejpa igen fönster och dörrar.

Personer som behöver lämna sina hem på grund av kraftig rök uppmanas att bege sig söderut, då branden just nu sprider sig norrut.

– Känner man obehag så ska man försöka att inte vara i röken. Men känner man inte obehag så finns inga stora risker med röken, säger Fredrik Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet