Foto: TT

”Branden sprider sig oerhört fort”

Uppdaterad
Publicerad

Den skogsbrand som härjat i västra delarna av Sala kommun sedan i torsdags är fortfarande inte under kontroll. Brandhärdarna börjar nu komma hotande nära begyggelse.

Räddningstjänstens försök att ringa in branden har misslyckats.

– Plötsligt kommer det en vindpust som gör att elden hoppar över brandgator som är 150 meter breda, säger räddningsledaren Håkan Fehne.

Skogsbranden i Västmanland

-Det är så otroligt torrt vilket gör att branden sprider sig oerhört fort.

100 personer arbetar med att försöka få stopp på branden som sträcker sig över ett område på omkring tio gånger tio kilometer.

-Ibland tror vi att vi har den under kontroll men så sprider den sig plötsligt, säger Håkan Fehne.

Polisen varnar

Under dagen har branden spridit sig fort i områdena Rörbo och Månsbo och den bebyggelse som finns där kan vara hotad. Därför har räddningstjänsten bett polisen att förbereda evakuering av boende sydöst om brandområdet.

Branden var vid 18-tiden omkring en kilometer från bebyggelsen.

Polisen i Västmanland varnar för att gå för nära brandområdet eftersom risken för att träd faller är stor. Nyfikna ombeds att inte störa räddningstjänsten.

– De vägar vi använder för att släcka är jättesmala återvändsvägar och där vill vi inte ha personbilar som stoppar oss, säger Håkan Fehne.

Röken påtaglig

Röken och röklukten är påtaglig i stora områden kring branden.

Miriam Dahlström säger till SVT att de såg mycket rök och kände röklukt när de körde bil från Tärnsjö till Borlänge via Avesta och Hedemora. Även på hemvägen när de åkte via via Falun och Hofors, var röklukten märkbar.

– Vi vaknade i natt runt klockan 3:30 av röklukten. Virsbo är mer eller mindre rökfyllt nu på morgonen. Solen försöker ta sig igenom men blir bara en liten rödaktig flamma, säger Mats Eriksson till SVT.

Ingen hjälp från regnet

Runt om i landet har det kommit mycket regn – men inte över det drabbade området. Både i Uppsala, cirka 6 mil bort, och i Västerås, ungefär 4 mil bort, har det regnat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet