Foto: TT

Stor insats mot skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i västra delarna av Sala kommun är fortfarande inte under kontroll utan sprider sig. Räddningstjänsten trappar nu upp insatserna och hemvärnet kallas in.

– När vinden vänder ändrar sig brandspridningen, så vi måste spela med naturen och jobba med de resurser vi har och flytta om dem, säger insatsledare Folke Åkerblom, inlånad från Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Lokala medier rapporterar att många oroliga människor hör av sig till SOS Alarm då de ser brandrök i sina områden. Men enligt Folke Åkerblom ska det inte vara några hus i fara just nu.

Skogsbranden i Västmanland

– Men det är väl bara en tidsfråga, säger han.

Han gjorde tidigare en bedömning om att brandens omfattning var fem kilometer lång och fyra kilometer bred, och säger att den nu spritt sig ytterligare.

– Man kan inte säga att det är vi som bestämmer utan det är branden som bestämmer, säger räddningschef Göran Cederholm.

Helikoptrar bekämpar

En storbrandpelare syns från Sala och brandröken driver även mot Uppsala.

– Vi har ett 70-tal man på plats för att bekämpa branden och vi har fått hjälp från brandförsvaret i Västerås, Enköping och Stockholm, säger Ove Jansson, ställföreträdande räddningsledare vid brandkåren i Sala.

Fyra helikoptrar finns också på plats för att bekämpa branden.

Två bandvagnar från hemvärnet sattes i dag in för att köra runt i skogsområdet och trycka ned mossa och på så sätt få upp vatten ur markerna .

Boende lämnade området

Några boende har valt att ge sig av från området på grund av branden.

Enligt Jan Lindberg, insatsledare på räddningstjänsten i Sala-Heby, får brandkåren hjälp i kampen mot branden.

– Vi har fått hjälp av bönder med traktorer med sina stora tankar på 10-25 kubik. De har hjälpt oss att förstärka längs vägarna.

Branden hotar hans kor

Lantbrukaren Walter Preiholt i Rörbo har fått evakuera 90 kor från betesmarker närmast branden.

– Vi sitter och tittar på rökpelarna och vindriktningen, och håller tummarna att vinden inte vänder. Just nu drar sig branden österut bort från gården, säger han.

Walter Preiholt uppskattar att branden befinner sig ungefär två kilometer från hans gård.

– Än så länge har vi haft en otrolig tur för branden har i stort sett gått runt oss. Men nu gäller det att räddningstjänsten får koll på branden så att den inte sprider sig ännu mer. Det är ett fantastiskt stort område som har brunnit.

Boende på de två närmaste gårdarna norrut lämnade sina hem på fredagskvällen.

-Men där lyckades man med stor hjälp från lantbrukare få stopp på branden, säger Walter Preiholt.

Orsaken okänd

Exakt vad som orsakade branden är ännu inte känt, men den började intill en skogsmaskin i torsdags. Hårda vindar bidrog till att branden tog fart.

Enligt Ove Jansson är det ett område på tre gånger en och en halv kilomter som berörs av branden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet