Stor brist på sjuksköterskor i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på sjuksköterskor i Örebro innebär just nu att Universitetssjukhuset inte öppnar 36 vårdplatser som varit stängda under sommarsemestrarna.

– Det är ett allvarligt läge för patienter som inte kan vårdas som de behövs, det är ett allvarligt läge för personalen där man känner att man snart inte har några kollegor kvar, säger Sahra Sandberg, avdelningsordförande Vårdförbundet Örebro.

Framförallt måste vi jobba med villkoren på ett övergripande plan, vi måste få en betydligt bättre ersättning och lägre arbetstid för dom som jobbar obekvämt.

– Tyvärr är det ju så att vi har väldigt svårt att få tag i sjuksköterskor för närvarande och så måste vi säkerställa arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), ordförande Landstingsstyrelsen Örebro.

– Risken är att det blir för snabba vårdtider och många gånger är det våra multisjuka äldre som drabbas, som inte har så höga röster, att man har en snabb bedömning och en snabb vårdtid och sen åter till hemmet och där ska kommunen ta vid och i kommunen är det också brist på sjuksköterskor, säger Sahra Sandberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.