Svartjobb vanligt trots rut-avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Rut-avdraget skulle minska svartjobben, men effekten uteblev. Det menar en Örebroforskare.

Catharina Calleman är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet och aktuell med en ny bok där hon och sju andra forskare tar upp olika aspekter kring hushållsarbete och rut-avdraget. Reformen skulle ge oss mer tid till arbete och familj, och minska svartjobben, men riktigt så blev det inte.

– Dels märker vi när vi intervjuar företagare att de ser en ganska tydlig konkurrens från den svarta marknaden. Dels har det kommit rapporter från Skatteverket som visar att de vita jobben ökat väldigt kraftigt, men att de svarta jobben finns kvar i ganska stor utsträckning, säger hon.

Kollektivavtal saknas

Förra året köpte en halv miljon svenskar städhjälp och andra hushållsnära tjänster med hjälp av rut-avdraget. Arbetssituationen för dem som utför arbetet ser väldigt olika ut, men enligt Calleman är det fackliga engagemanget extremt lågt och kollektivavtal saknas på de flesta företagen.

– Det är problematiskt. I den svenska modellen bygger allting på att man har kollektivavtal. Det är väldigt många rättigheter som man inte har som arbetstagare. Man får exempelvis inte en kollektivavtalsmässig lön och de fackliga organisationerna har inget inflytande på arbetsplatsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.