Äpplet Aroma Foto: Fredrik Sandberg / TT

Svensk äppelodling växer stadigt

Uppdaterad
Publicerad

Nyplanteringen av äppelträd ökade rejält under 2012 och 2013. Det visar en ny rapport om trädgårdsodling från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

– Satsningen på äppelodling visar att det finns en stor efterfrågan på svensk frukt. Fler konsumenter efterfrågar närodlade produkter och i Sverige har vi möjligheten att odla för oss unika sorter, säger Eva Anflo, chef för LRF Trädgård.

Enligt rapporten har volymen svenskodlade äpplen ökat med 100 procent sedan 1994. Totalt beräknades produktionen av äpplen i Sverige till 1 386 hektar 2013 och gav ett uppskattat värde av 254 miljoner kronor.

Samtidigt ökar både investeringarna och värdet av fruktodlingen. Bedömningen är att nyplanteringarna ska resultera i en ökad äppelskörd på mer än 5000 ton i början av 2020.

– I Sverige finns det goda förutsättningar att producera äpplen på många håll i landet. Svenska äppelsorter som Aroma, Ingrid Marie och Frida har egenskaper som gör dem naturligt bra att lagra och som kan förlänga säsongen med svenska äpplen i butikerna, säger Eva Anflo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.