Foto: Privat

Svenskar får fängelse för förberedelse till kidnappning Tunisien

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskarna som suttit fängslade i Tunisien har dömts till 6 respektive 12 års fängelse.

De två svenskarna som sitter häktade i Tunisien döms till fängelse. Daniel Bakke från Sala döms till 6 år och Per-Åke ”Pelle” Helgesson från Örebro döms till 12 års fängelse, uppger Daniel Bakkes bror Christian Franzetti.

–  Just nu känns det blandat. Man måste ha en dom för att kunna bli benådad. Men att de döms känns som ett skämt. Hela processen är ett justitemord, säger han.

Fängslade i Tunisien

Det var för över ett år sedan som männen greps misstänkta av tunisisk polis för upprättande av organiserat kriminellt nätverk, våld mot person och förberedelse av väpnad kidnappning av underårig.

Skulle frita ett barn

Daniel Bakke från Sala arbetar på ett företag som fritar barn som tagits från någon av sina föräldrar. Det var när han och kollegan från Örebro, Per-Åke Tagesson, skulle frita ett barn i Tunisien som de själva blev gripna.

Än så länge vet inte Christian Franzetti på vilka punkter männen har blivit dömda och varför Daniel Bakke döms till ett kortare straff än hans kollega.

Rättegången mot Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson, de två svenskarna som sitter fängslade i Tunisien avklarades på torsdagen –efter att tidigare ha skjutits upp flera gånger.

Inte heller på UD vet man vad männen blivit dömda för men de bekräftar broderns uppgifter om straffet. Huruvida det hela rör sig om ett justitiemord vill de inte uttala sig om.

– Vi har följt den här rättegången på nära håll, men om det här rör sig om en felaktig dom eller inte är för tidigt att säga, säger Erik Wikensjö på UDs pressjour.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängslade i Tunisien

Mer i ämnet