Foto: TT

Tidning ska hjälpa EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranter i Örebro och Västerås kommer inom kort att kunna sälja seriealbumet ”Sofia Z-4515” istället för att tigga.

Det är den ideella föreningen Hem som distribuerar tidningen ”Folk är folk” och ”Sofia Z-4515” är en specialutgåva. Redan nu säljs utgåvan i Malmö, Göteborg och Stockholm, och om några veckor kommer det första tidningsnumret.

– Tanken är att få folk från tiggeriet från gatan. De ska stå upp och sälja något, och på så sätt förbättrar de inkomsterna, säger Sven Hovmöller, vice ordförande i Hem.

Den som säljer tidningen får köpa den för en mindre summa för att sedan sälja tidningen för en något högre summa. ”Folk är folk” har sålts av EU-migranter i Norge i 2,5 år, men redan nu är intresset bland försäljarna i Sverige betydligt större.

– Intresset har varit katastrofalt stort. Det är nästan upplopp när vi distribuerar utgåvan i Stockholm. Det är så många som vill sälja den, säger Sven Hovmöller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.