Foto: SVT

Trots kritiken – fortsatt stöd för behandlingshem

Uppdaterad
Publicerad

Nykterhetsorganisationen IOGT NTO, centralt är oroade över situationen på Nyhyttans behandlingshem utanför Nora. Igår berättade vi att det riktats skarp kritik mot behandlingen av missbrukarna där och att den före detta föreståndaren tömt stället på klienter.

– Det är ju klart allvarligt att man hamnar i ett sånt här läge som drabbar personal och klienter på ett sätt som inte är gynnsamt för någon part, säger Linda Engström tillförordnad kommunikationschef IOGT NTO.

Här om dagen fick föreståndaren Louise Ornell sparken på grund av ilojalitet efter att hon skickat tillbaka klienterna till sina hemkommuner. Hon ansåg dessutom att hon inte kunde garantera patientsäkerheten.

– Klienter och personal ska inte utsättas för dålig behandling, mera säger Louise Ornell. Hon menar att grundproblemet är att det saknades kompetens i behandlingen.

Föreningarna självstyrande

Frågan är nu vilket ansvar Riksorganisationen IOGT NTO har för verksamheten vid behandlingshemmet.

– IOGT NTO har ju ett ansvar för att stötta sina föreningar. I det här läget är det medlemmar som bildar föreningar som i sin tur har bildat ett aktiebolag som har valt att bedriva ett behandlingshem och de föreningarna är självstyrande. Vårt uppdrag är att stötta ge kompetens och rådgivning och det har vi gjort i det här fallet säger Linda Engström.

Fortsätter att stötta

Likväl återstår frågan hur IOGT NTO vill att frågan om behandlingshemmets verksamhet ska lösas.

– Det beror helt på vad de styrelserna i de två föreningarna själva vill. Om de vill att verksamheten ska läggas ner ja då får man göra det på ett snyggt sätt och vill de återuppliva den och fortsätta då kommer vi att stötta dem i det,säger Linda Engström vid IOGT NTO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.