Tuffare attityd till vargen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är gränsen nådd för hur många vargar som ska finnas i Sverige, det anser människor i Sveriges vargtätaste län.

Forskaren Camilla Sandström från Umeå universitet har gjort undersökningen där hon kartlagt attityderna till varg:

– Lite drygt hälften är positiva till varg. Det är den lägsta siffran sedan vi började mätningarna så vi undrar om vi ser ett trendbrott. Den positiva välviljan till varg har sjunkit från ungefär 70 procent för fem år sedan till ungefär 55 procent nu.

Undersökningen är gjord i länen Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro och Kronoberg. Människor på landsbygden som har vargen in på knuten har mindre acceptans för varg, än vad människorna i storstäderna har:

– I Örebro och Hallsberg är man relativt positiva, men i de mindre kommunerna omkring är det betydligt färre som är intresserade av att ha varg, säger Camilla Sandström.

Men när det gäller den så omdiskuterade vargjakten så är faktiskt stödet för jakten starkt både i stad och på landsbygd:

– 62 procent säger ett tydligt ja till jakt på varg om det handlar om att reglera populationen. Så frågan är inte så kontroversiell, säger Camilla Sandström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.