Vård och stöd till spelberoende utreds i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Örebro läns landsting ska utreda hur vården och södet till spelberoende personer i länet kan bli bättre. Det föreslås landstingsstyrelsen besluta vid sammanträde 28 augusti.

Spelberoende är ett sedan länge känt fenomen. Det räknas som psykiatriskt tillstånd på liknande sätt som alkohol- och narkotiskaberoende. Det är betydligt vanligare bland män.

Hoppas på förändring inom två år

Den nya utredningen ska försöka ge svar på ett flertal frågor, bland annat hur stort spelberoendet är i länet och vilka de största riskerna är för att dras in i det. Tanken med utredningen är också att få fram förslag på hur behandling och stöd till spelberoende och anhöriga kan utvecklas.

– Vi hoppas att utredningen kommer fram till att vi kan börja ge vård till spelberoende inom två år. Vi vet att beroende skapar mycket lidande och ekonomiska förluster både för personen och för närstående. Det finns ett ökande tryck på behandling och stöd till människor med spelberoende, säger Catrin Steen (MP), landstingsråd i ett pressmeddelande.

1000 personer i länet

Enligt 1177 Vårdguiden är drygt 2 procent av Sveriges befolkning spelberoende eller har spelproblem och ytterligare 5 procent bedöms ha risk för att utveckla det.

– Det innebär att cirka 1000 personer i vårt län kan ha ett beroende som de behöver ha direkt hjälp med, säger Catrin Steen.

Den som är spelberoende kan inte längre kontrollera sitt spelande och det påverkar hela personens liv, relationer, ekonomi, arbete. Spelandet är ofta en del i problembilden vid psykisk ohälsa eller andra beroendesjukdomar. Landstinget har idag ingen specifik verksamhet som är riktad till människor med spelberoende.

– Det är nu viktigt för oss att få en fördjupad kunskap om omfattningen av spelberoendet i Örebro län och undersöka vilka insatser som behövs för att möta behoven på ett bra sätt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Symptom på spelberoende

* Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevlser, nästa spel eller funderar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.

* För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.

* Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.

* Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.

* Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.

* Du återvänder till spel när du har förlorat pengar.

* Du vill ha revansch för förlusten.

* Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.

* Du har begått brott för att få pengar till spelandet, exepelvis stöld, förskingring eller förfalskning.

* Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.

* Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.