Vargjakten fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

En av de tolv vargar som skjutits har strukits från kvoten. Det innebär att licensjakten återupptas.

Länsstyrelsen i Örebro län har under fredagen i ett möte beslutat att vargjakten ska återupptas. Två av de vargar som fälldes under licensjakten misstänktes ha skabb. En av dem har konstaterats med skabb enligt analys av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Den andre har skjutits av jägare på grund av djurskyddsskäl.

– Det är det som är avgörande och den vargen har alltså strukits från kvoten, säger Mariana Skoglund, enhetschef för Art och vilt på Länsstyrelsen i Örebro län.

Enligt paragraf 40 B i jaktförordningen får frilevande vilt som är så pass skadat avlivas om det görs av just djurskyddsskäl, för att minska djurets lidande.

Det är alltså en varg kvar som får jagas fram till den 15 februari.  

– Vi var tvungna att avbryta jakten vid tolv fällda vargar tills vi tagit reda på om även den som avlivades av djurskyddsskäl skulle räknas med bland de tolv, säger Mariana Skoglund i ett pressmeddelande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.