Vargstammen kan minska med 75%

Uppdaterad
Publicerad

En arbetsgrupp på länsstyrelsen utreder nu om vargstammen i Örebro ska minska. Enligt uppgifter kan den mer än halveras.

Det är den nya rovdjurspolitiken och EU-direktiv som ligger bakom. Naturvårdsverket har beslutat att det sammanlagt ska finnas 27 vargfamiljer i mellersta Sverige. Bara i Örebro län  finns det i nu 12 stycken.

Därför har länsstyrelsen tillsatt en arbetsgrupp som ska undersöka framtiden för Örebros varg- och lodjursstam. Förvaltningsplanen ska vara klar i augusti och då skickas till Naturvårdsverket. Då kommer Viltförvaltningsdelegationen att fatta beslut om hur många vargfamiljer som kommer få finnas kvar och hur många som ska bort. Men det måste gå ihop med Naturvårdsverkets förslag på antalet vargstammar i Sverige.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Det är alltså inget som är beslutat än, säger Magnus Eklund, chef på miljö- och klimatavdelningen på Länsstyrelsen.

Ett av förslagen är att man i länet ska gå ner på miniminivå, det vill säga tre vargfamiljer. Lägre får man inte ha. Det är för att det ska bli jämt utifrån Naturvårdsverkets direktiv om antalet vargfamiljer i mellersta Sverige.

Vargstammen i Örebro kan alltså mer än halveras?

– Ja om förslaget går igenom. Men det är nog lite drastiskt att tro att det blir så. Tre vargfamiljer är bara en teoretisk siffra, säger Magnus Eklund.

Om förslaget går igenom, vad händer då?

– Då kommer jakt inledas på specifikt utvalda vargfamiljer, säger Magnus Eklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet