Tornberg: ”Hjärtat är i Örebro”

Uppdaterad
Publicerad

2008 tvingades Johan Tornberg lämna tränaruppdraget i Västerås efter hot. Nu är han tillbaka som assisterande tränare – hos rivalerna Örebro Hockey. ”Hjärtat är där jag kommer jobba, och det är i Örebro. Så enkelt är det”, säger Johan Tornberg till Tvärsnytt.

Senaste gången Johan Tornberg hade ett tränaruppdrag var i Västerås. Det blev en aning turbulent tid som slutade med att Tornberg avgick i november 2008. Det efter att han hade fått allvarliga hot riktade mot sig och sin familj sedan laget underpresterat.

– Jag har gått vidare, och det som har varit har jag tagit lärdom av. Nu tar vi nya kliv, säger Johan Tornberg, i en lång intervju med Tvärsnytt.

SHL

”Det gick snabbt”

Tornbergs nya kliv blir som assisterande tränare till Kent Johansson i Örebro Hockey. Han lämnar därmed yrkeslivet som hockeyexpert i tv, och beger sig åter in i hetluften i båset.

– Det gick snabbt. Frågan kom vad jag skulle göra framöver med mitt liv och hockeylivet. Det har gått fort som sagt, men det känns otroligt inspirerande, säger Tornberg och utvecklar:

– Efter fem år på tv känns det som att jag behöver lära mig lite mer. Och för mig passar det här alldeles utmärkt att komma in och få vara med en etablerad tränare som Kent Johansson. Det är stora grejer som håller på att göras i Örebro, och jag vill vara med om det.

Tydlig roll

Johan Tornberg är ett välkänt och respekterat namn i hockey-Sverige. Men i Örebro vet han sin roll.

– En sak är klar: det är Kenta som är huvudtränare och han som drar ut riktlinjerna för hur vi ska göra. Jag kommer vara den allierade och hjälpa honom med allt som behövs. Både på och utanför isen.

Att Tornberg har stått vid sidan om, och sett ishockey som tv-expert, är bara en fördel enligt honom själv.

– När du får stå utanför och se hur jobbet sköts så ser man allt som man kan göra, och vad man som ledare inte bör göra. Det kan handla om hur man hanterar båset och lite sådana saker. Sen kan jag ju media också.

Förknippad med Västerås

Övergången är inte helt okontroversiell. Tornberg är starkt förknippad med VIK och med staden Västerås, där han bor. Men att träna rivalerna Örebro ser han inte som något problem.

– Hjärtat är där jag är och där jag kommer jobba, och det är i Örebro. Så enkelt är det. Det där är ingenting att tvivla på, det kan jag garantera.

VIK står i nuläget utan huvudtränare sedan Joakim Fagervall lämnat för SHL-klubben Luleå. Att ersätta Fagervall var dock aldrig aktuellt för Tornberg.

– Nej, absolut inte just nu. Nu är det tre år med Örebro som gäller.

Se den långa intervjun med Johan Tornberg ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet