Foto: SVT

22 får döda i vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan angreps tre avelsbaggar i Suttarboda i en vargattack. Nu har ännu en vargattack inträffat med resultatet att 22 får dödades norr om Garphyttan.

Förra torsdagen fick tre avelsbaggar sätta livet till i Suttarboda sedan en varg gått till attack. Nu tror länsstyrelsen i Örebro att samma varg varit i farten igen.

För på tisdagen upptäcktes ytterligare en attack, nu på en gård i Filipshyttan norr om Garphyttan. Sju får dödades och ytterligare 15 fick avlivas på grund av deras skador.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

”Samma varg”

– Vi tror att det är samma varg som utfört båda attackerna, säger Per Wedholm, rovdjurshandläggaren på länsstyrelsen i Örebro.

Länsstyrelsen har personal på plats för att försöka lokalisera vargen. Enligt vittnen som sett vargen ska den vara halt, vilket tyder på att den själv kan ha skadats av attackerna.

– Vi är ute och försöker få syn på den. Är den illa skadad kommer vi att avliva den, säger Wedholm.

Lugnt år

Så här långt i år har det dock varit lugnt med vargattacker jämfört med samma tid i fjol. Då hade det, i maj, redan skett 15 stycken. Vargattacken i tisdags och den i förra veckan är de första hittills i år.

– Det är väldigt mycket slump som styr hur många det blir. Det beror mycket på hur gammal vargen är och vilken vana den har av att jaga, säger Wedholm.

Tvärsnytt har pratat med flera boende i byn som vill vara anonyma eftersom vargfrågan är så omdebatterad.

– Vargar är fina när det är i skogen men inte när de kommer för nära och det händer sådant här, säger en av de boende i Filipshyttan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet