Yrkar på livstid för styckmord

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången i Göta hovrätt är avslutad i det uppmärksammade styckmordsfallet i Askersund förra sommaren. Åklagaren yrkade på livstids fängelse, medan försvaret ville att åtalet ska ogillas.

Det var i mitten av juni som den 25-åriga kvinna, driven av svartsjuka, dödade och styckade sin 22-åriga kärleksrival. I Örebro tingsrätt dömdes hon till 16 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. En dom som sedan överklagades av både åklagaren och försvaret.

Åklagaren vill att kvinnan ska dömas till livstids fängelse, då han anser att mordet var planerat. Men tingsrätten ansåg att det inte kunde bevisas och dömde henne för mord med likgiltighetsuppsåt.

Styckmordet i Askersund

Nu kräver åklagaren skärpt straff, medan försvaret vill att hon ska frias från ansvar för mord. Däremot erkänner hon sig skyldig till brott mot griftefriden.

– Inställningen är att hon ska dömas för misshandel och brott mot griftefriden. Eftersom att hon inte hade avsikt att döda så förnekar hon det, säger 25-åringens advokat Johan Eriksson till SVT Tvärsnytt.

Vad händer om rätten anser att hon saknade uppsåt?

– Effekten av det blir att eftersom åklagaren inte påstår något alternativ till att det är ett uppsåtligt dödade, alltså mord eller dråp, så måste rätten frikänna henne för allt som har att göra med dödandet.

Domen kommer den 18 mars.

Straff för mord

Straffen för mord som skett efter den 1 juli 2014 ska i högre utsträckning än tidigare utgöra livstids fängelse. Mordet i Örebro skedde före denna skärpning.

Tidsbestämda straff för mord ligger på mellan tio och 18 års fängelse.

När Örebro tingsrätt dömde 25-åringen kom man fram till att straffvärdet för mordet borde ”sättas något lägre” på grund av det psykiska tillstånd som hon befann sig i och som man anser påverkade händelseförloppet. Men hennes psykiska tillstånd har inte varit sådant att hon kan dömas till rättspsykiatrisk vård. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Askersund

Mer i ämnet