Foto: svt

Flyktingar med körkort måste köra upp på nytt

Uppdaterad
Publicerad

För att få köra bil i Sverige så måste nyanlända flyktingar och invandrade personer från länder utanför EU ta körkort på nytt.

Flyktingar från länder som till exempel Syrien, Irak och Afghanistan, får köra på sina körkort, från hemlandet, i ett år efter att de har blivit folkbokförda i Sverige.

Men då måste nuvarande körkort också vara giltigt i hemlandet för den perioden. Därefter måste de ta om körkortet på nytt.

#KÖRKORT

Olika regelverk

Reglerna för körkortsutbildning är likvärdiga inom EU, men för länder utanför så kan rutinerna skilja sig, och därför måste man studera på nytt. Det är alltså skolbänken som gäller om man vill fortsätta köra bil här.

Regler för körkort från länder utanför EES

– Körkortet ska vara utformat enligt internationella överenskommelser (konventionerna 1949 och 1968 om vägtrafik).

– Om körkortet inte är utformat enligt de reglerna och inte heller är skrivet på engelska, tyska eller franska, gäller det bara tillsammans med en bestyrkt översättning.

– Översättningen ska vara på engelska, tyska, franska, svenska, danska eller norska. Om det inte finns något foto på körkortet gäller det bara tillsammans med en identitetshandling med foto.

– Ett körkort utfärdat i en stat utanför EES får inte bytas ut mot ett svenskt körkort med undantag för Schweiz och Japan

– För att få byta ut ett kökort från Schweiz eller Japan måste du

  • Ha ett giltigt körkort
  • Vara permanent bosatt i Sverige
  • Uppfylla de personliga och medicinska kraven för körkort.

Källa: Körkortsportalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#KÖRKORT

Mer i ämnet