Foto: SVT

Tvingas betala ”hyra” för plats att tigga

Uppdaterad
Publicerad

Tiggare i Uppsala tvingas i vissa fall betala ”hyra” för att få tigga på den plats där de sitter, rapporterar UNT.

Tiggare som Upsala Nya Tidning har pratat med uppger att de tvingas betala en ersättning för sin plats på gatan. Uppgifter som bekräftas av polisen i Uppsala.

– De verkade inte tycka att det var särskilt konstigt att de skulle betala och nämnde heller ingenting om hot eller våld. Jag fick uppfattningen att de är vana vid att det går till på det här sättet. Det är möjligt att det var underförstått att det kunde bli fråga om repressalier om de inte betalade, säger Urban Olsson tillförordnad gruppchef vid lokalpolisområde Uppsala-Knivsta.

Polisen säger även till UNT att två olika tiggare har berättat att de har fått betala mellan 1.000 och 2.000 kronor i månaden för en plats. I en anmälan från en tiggande kvinna i Uppsala står att det finns en ”maffia”  som kontrollerar en del av de platser där EU-migranter tigger, det skriver UNT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.