Hoppar av nazisträttegång

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag startar rättegången mot tre män från Svenska motståndsrörelsen som står åtalade misstänkta för misshandel.

Nämndemannen Sofia Lanner (SD) som skulle medverka vid rättegången hoppar av.

Tre män från Svenska motståndsrörelsen står åtalade misstänkta för misshandel vid Celsiustorget i Uppsala. En av nämndemännen som skulle medverka vid rättegången var sverigdemokraten Sofia Lanner. Hon väljer nu att inte medverka i rättegången. Tidigare har Sofia Lanner delat ett klipp på Facebook som Jonathan Leman från stiftelsen Expo menar är tydligt antisemitiskt.

– Det är ett klipp som refererar till att politikerna styrs av sionister, något som är en tydlig antisemistisk teori, säger Jonathan Leman.

Nazisträttegång i Uppsala

”Rättegången ska handla om målet”

Det beror inte på att jag hör till SD som jag hoppar av skriver hon i ett mejl till SVT Uppsala.

– Om samma uppståndelse skulle uppstå och jag hörde till ett annat parti skulle jag också ha hoppat av. Anser att rättegången ska handla om målet och inte om en nämndeman delar en olämplig länk av misstag för några månader sedan.

Ett misstag

Sofia Lanner säger att hon tar avstånd från budskapet på denna sida.

– Om jag delat denna sida är det ett misstag från min sida, säger hon.

Nu väljer alltså Sofia Lanner att inte döma i rättegången mot männen från Svenska Motståndsrörelsen.

– Jag tvivlar inte på att jag skulle kunna göra en korrekt bedömning, men med tanke på all uppmärksamhet som redan varit och de fördomar som finnas om mitt parti är jag rädd att jag skulle känna press att fälla oavsett vad som skulle framkomma under rättegången för att undvika vidare spekulationer, skriver också i sitt mejl.

Nättidningen Aktuellt fokus var först med att berätta att Lanner spred klippet på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet