Foto: Magnus Gullö

Pendeltåg lagat med silvertejp

Uppdaterad
Publicerad

Ett tåg lagat med silvertejp stod under morgonen på Uppsala resecentrum. Nu reagerar pendlare.

– Det är klart det känns oroande, säger Magnus Gullö, pendlare.

Klockan var 7.45 och Magnus Gullö skulle som vanligt ta pendeln mot jobbet i Stockholm när han slog en blick över perrongen vid Uppsala resecentrum. Där stod SL-pendeln med en ihoptejpad front. Han tog en bild och lade ut den i facebookgruppen ”Uppsalapendlarna”.

– Tänkte att det är ett tecken på att det läggs för lite pengar på underhåll, både av tåg och räls på den här sträckan. Det måste ju finnas en anledning att man vill reparera och att då reparera utan att göra det på riktigt, det är märkligt tycker jag, säger Magnus Gullö.

”Stort systemfel”

Han pendlar varje dag till Stockholm och har tidigare slagits av hur eftersatt han tycker sträckan från Uppsala är, det är signalfel, slitna vagnar och sprickor i rälsen.

– Det är ett stort systemfel helt enkelt. Det känns oroande när man ser sådana här tecken så tydligt. Vi är många som åker den här sträckan dagligen i höga hastigheter. Just det här kanske inte är jätteallvarligt men det säger något om helheten. Och det kan ju hända olyckor om en sådan här lösning skulle lossna när tåget kommer i full fart, säger Magnus Gullö.

”Man ska inte underskatta silvertejp”

Men kommunikationschef Niklas Lindskog på Stockholmståg som ansvarar för pendeltågstrafiken i och runt Stockholms län, menar att tågen är fullt trafikdugliga.

– Vi använder bara våra nyaste tåg på sträckan mellan Uppsala och Stockholm så tågen är inte sämre där än på andra sträckor, säger han.

Brukar ni laga tågen med silvertejp?

Nej, det brukar vi inte men man ska inte underskatta silvertejp. Om man till exempel har kört på ett djur eller fått en spricka på något annat sätt i plasten så är det bättre att laga tåget tillfälligt med silvertejp än att ställa in det.

Vad gäller just detta tåg så kan Niklas Lindskog inte säga vad som har hänt eftersom han inte vet vilken vagn det gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.