Normbrytande ska få tjejer att idrotta

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att slå sönder idrottskulturens mansdominans driver Sirius Fotboll projektet Ronjabollen i flera resurssvaga områden. Syftet är att få tjejerna att ta mer plats i idrottandets värld, genom att gratis låta dem hålla på med något de älskar.

– Det som är kul med detta är fotbollen. Det är fotboll jag gillar, säger Serin Ortac, som är en av deltagarna i Ronjabollen

– Vi har kul här. Man lär sig mer här, säger Felicia Bärneskär.

Två gånger i veckan träffas ett gäng tjejer upp med elitspelare ifrån Sirius fotboll. Träningarna är en del av projektet Ronjabollen, där unga tjejer ifrån resurssvaga områden får chansen att spela fotboll. Och i valet av målgrupp ligger också projektets syfte.

– Vi vill få tjejer att komma in i idrottskulturen. Dels att våga ta steget men också visa idrottsföreningar att det finns en grupp tjejer vi missar och inte tar in. En av tio tjejer med utlandsfödda föräldrar idrottar. Det är på tok för lite, säger den projektansvariga Sevana Bergström.

Normbrytande

Enligt Sevana Bergström är idrottskulturen idag präglad av oskrivna regler och normer. Normer som ofta exkluderar tjejer, med grund i samhällsideal och gamla könsroller. Ett sätt att rubba detta menar Sevana Bergström är via föräldrarna.

– Ofta kan det vara så att föräldrar inte vet vad det innebär att sporta i en idrottsförening, och därav är återhållsamma med att låta barnen göra det. Till exempel att man inte vet vad som förväntas av en, eller vad man kan förvänta av föreningen. Sådant arbetar vi emot genom att informera. Vi ska till exempel starta en föräldragrupp snart där man kan diskutera sådana här frågor, säger Sevana Bergström.

Nyligen expanderade projektets verkningsområde ifrån Gottsunda till att också innefatta Gränby. Men målet är större än det.

– Vi vill vara i Uppsalas alla resurssvaga områden. Gottsunda, Sävja, Stenhagen och Gränby. Just nu är vi i två, men vi vill utöka. Tyvärr är det en fråga om resurser. Resurser vi för tillfället inte har, säger Sevana Bergström.

Nystart

Nystarten av projektet drogs igång vid årsskiftet – från att ha inriktat sig på basket gick man över till fotboll. Och än så länge har alla träningar varit fullbokade. Allt är också gratis, också resorna till och från träningarna.

– Vi vill helt enkelt ge möjligheten till alla som vill att kunna ta del av idrottskulturen, säger Sevana Bergström.

– Jag tycker det är bra att man till exempel får bussbiljetter både hit och hem. Sen får man mellanmål också. Allt är avgiftsfritt, säger en av deltagarna Aylin Abdo.

Idé om att starta lag

Projektet i dess nuvarande form bekostas av Allmänna Arvsfonden och ska pågå ett par år till. Pengarna läggs på lokalkostnader , busskort, mellanmål, men också ersättning till elitspelarna som figurerar som tränare.

– Om man man upprätthålla någon typ av standard på träningarna är ersättning något som gör det möjligt. För vi vill ju också kunna hålla en god fotbollsnivå, även om alla är välkomna. Det ska vara kontinuerligt. Planen är att i framtiden kunna starta ett avgiftsfritt lag, säger Sevana Bergström.

Men drömmen är att inte är att inte behöva finnas alls.

– Vi vill inte behöva finnas. Något som kommer ta tid. Men om man ska se fem år framåt hade jag blivit jätteglad om vi möjliggjort för några tjejer att ta sig in i idrottandet, säger Sevana Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.