SLU bjöd på larvigt seminarium i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att få folk att att öppna sina ögon och munnar för insekter höll forskare från Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med en rad andra instanser ett seminarium i Almedalen.

Likt flustret till en bikupa svärmade Almedalsbesökarna utanför lokalen till seminariet som hade målsättningen om att lösa jordens framtida matproblem. Seminariet som var döpt till ”Insekter – Det nya köttet?”, var menat att visa fördelarna med att äta insekter. Och konsekvenserna om vi inte gör det.

–Om jordens befolkning ökar och prognosen tyder ju också att efterfrågan på animaliskt protein kommer öka och då kommer resurserna inte räcka till säger Anna Jansson som är forskare vid SLU.

SVT Uppsala i Almedalen

Insektsmyten

Anna Jansson som inledde seminariumet, tog snabbt död på idén om att insekter inte skulle vara föda för oss människor.

– 2 miljader människor i världen äter redan insekter och de har de gjort länge, säger forskaren Anna Jansson. 

Anna Jansson berättar att krypen ur ett rent näringsinnehållsperspektiv är mer proteinladdade än andra alternativ. Dessutom innehåller insekterna många andra hälsosamma fetter och mineraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Uppsala i Almedalen

Mer i ämnet