Upplänningen som mäklat fred och skapat demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Holst Alani är en av Sveriges mest framstående diplomater. Hon har tidigare varit ambassadör, UD-representant och FN-sändebund i länder som Irak, Syrien, Libanon och Egypten. Hon är också denna veckas Hej Upplänning.

Boendes i Kungs-Husby, strax söder om Enköping, har Birgitta Holst Alani ett harmoniskt och lugnt liv. Tillsammans med henne man Lars bor hon på en gård där äppelträd, taxar och får samsas.

Birgittas vardagliga oas är däremot långt ifrån de platser hon spenderat och ägnat större delen av sitt yrkesliv på. Inte bara geografiskt utan också också rent känslomässigt, då krig, konflikt, diktatur, fattigdom och brott mot de mänskliga rättigheterna är vanliga företeelser.

#hejupplanning

Fredsmäklare och drivare av demokratin

Under de senaste 30 åren har Brigitta Holst Alani arbetat på Utrikesdepartementet, Svenska insitutet och för FN. Uppdragen har tagit henne till länder som Irak, Syrien, Nigeria och Libanon. Sammanlagt uppskattar hon att hon besökt omkring 30 länder i världen i tjänsten. Uppdragen har bland annat bestått i att mäkla fred i de svåraste av konflikter, återuppbygga länder som nyligen genomgått krig, representera landet och främja de svenska relationerna utomlands, forska och skapa förutsättningar för demokrati i forna diktaturer.

Nya uppdrag väntar

Den 68-årige Kungs-Husby-bon gick för en tid sedan i pension, men det hindrade dock inte FN från att ringa henne när konflikten i Syrien nu trappats upp. Inom en snar framtid ska hon tillsammans med tre andra speciellt utvalda diplomater påbörja en fredsdialog i Syrien.

Hör hennes historia i denna veckas Hej Upplänning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hejupplanning

Mer i ämnet