Foto: TT

Uppsala utmanar andra att investera klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tar nu nästa steg i klimatomställningen och klimatanpassar sin finansförvaltning. Kommunens innehav av värdepapper kommer att ses över i syfte att avveckla placeringar i bolag som producerar kol, olja och naturgas.

Detta har blivit känt som att divestera. Detta kompletterar kommunens finansieringspolicy med tydliga miljömässiga hållbarhetskrav.

Förändring måste ske

För att världen ska kunna hålla sig under den tvågradersökning som klimatforskningen anser vara taket för vad planeten skulle klara av, måste utvinning av kol, olja och naturgas kraftigt minska.

– Vi arbetar redan hårt för att minska Uppsalas utsläpp genom att satsa på cykling, förnybar energi och hållbart byggande. Divestering är ett viktigt nästa steg. Nu utmanar vi andra kommuner att också modernisera sitt klimatarbete, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala med ansvar för klimat och miljö.

Ödesfråga

–När det gäller vår tids stora ödesfråga har offentlig sektor ett ansvar för hur vi placerar våra tillgångar, det ansvaret måste vi leva upp till, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala.

– Vi vill med detta bidra till ett nationellt och globalt momentum i klimatomställningen, samtidigt som vi tar ansvar för att vi placerar våra pengar på ett hållbart och bra sätt, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.