Karlstad kommun satsar på event för att locka hit besökare

Karlstad lägger miljoner på event

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun lägger hundratusentals kronor när ostindiefararen kommer på besök. Men den totala summan som kommunen lägger på evenemang i år är betydligt högre.

Karlstads politiker, såväl moderater som socialdemokrater, är rörande överens. Kommunen ska satsa på evenemang och event. Så lockar man turister och företag till kommunen, och i längden tror man att det leder till fler kommuninvånare och fler skatteintäkter.

– Vi vet ju att det är viktigt för de som bor här att det händer saker, och det drar också hit besökare konferenser och turister. Så att dom som bor här trivs och kanske fler vill flytta hit, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M)

SVT Nyheter Värmland har tittat närmare på hur mycket de stora evenemangen kostar kommunen i år.

Rallyt kostade mest

Svenska rallyt sponsrades med en miljon kronor. Putte i parken, 800 000 plus 450 000 från de kommunala bolagen Karlstad energi och Karlstad el och stadsnät. Besöket av ostindiefararen, 300 000 plus 200 000 från de kommunala bolagen. The island festival, 300 000 och Rix FM-festival. 150 000.

Sedan tidigare finns en upphandling med Karlstad event på 1,5 miljoner kronor som enligt avtalet ska gå till eventturism. Totalt handlar det alltså om 4 700 000 i kommunala pengar.

Åsikterna går isär

Bland folk på stan råder delade meningar om kommunen satsar rätt eller ej.

– På bekostnad av vadå? frågar sig Pontus Hirvonen. Samtidigt måste folk komma hit och spendera pengar i kommunen.

Hur menar du på bekostnad av vadå?

– Ja om det är brist inom vård och omsorg och så, säger han.

– Pengarna kanske kan användas till skola och barnomsorg istället, där fattas det alltid pengar, säger Åsa Skoting.

–Om det stärker turismen och stärker inströmningen till kommunen så tycker jag att det är helt ok, säger Maria Samuelsson.

Tror du att det gör det?

–  Ja det vet jag inte, men det skulle jag vilja se fakta kring, faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.