”Gärna läsarbilder – men visa respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Allmänheten blir alltmer närgångna vid olyckor upplever räddningstjänsten. Samtidigt uppmanar vi i media läsare och tittare att skicka in bilder.

– Vi är också måna om att det kommer ut vad som händer i samhället och vad vi gör på jobbet. Men det finns en problematik om det får ta för stor plats att hantera nyfiknas mobiltelefoninspelningar vid ett olycksarbete, säger Mattias Larsson, räddningschef Arvika Eda och Säffle.

Vid en motorcykelolycka i Säffle nyligen tvingades räddningstjänsten hålla upp filtar för att skydda offren som låg skadade på gatan. Folk filmade med sina mobiler och vägrade flytta sig. Vad ska man tänka på om man helt plötsligt befinner sig i händelserna centrum?

– Vi vill ju ha tittarbilder, men man måste ta bilderna med en viss finess. Man ska visa väldigt, väldigt stor hänsyn, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på SVT Nyheter Värmland.

”Får ganska få läsarbilder”

Är du på plats? Har du bilder? Mejla oss. Medias webbsidor är fulla av ”skicka in bilder-uppmaningar”, samtidigt som räddningstjänsten upplever att allmänheten inte riktigt vet var gränsen går.

– Jag tror ju inte att det är våra uppmaningar som gör att folk finns på olycksplatser och tar bilder, vi får ganska få läsarbilder från olycksplatser. Jag tror nog att de flesta av de här bilderna hamnar i sociala medier när folk uppdaterar sina statusar, säger Olov Öström, nyhetschef på NWT.

När väljer man bort en läsarbild?

– Vi publicerar ju inte bilder som är närgångna, vi visar inte upp skadade människor. Vi håller oss på avstånd och visar respekt för olycksoffren, säger Olov Öström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.