Avies begärs inte i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Trots krav på nästan en miljon kronor på flygbolaget kommer de värmländska kommunerna inte driva saken vidare till Kronofogden.

Kommunerna har diskuterat frågan med andra kommuner och med kronofogden och kommit fram till att det inte är någon mening.

Många problem

Det estniska flygbolaget Avies har under lång tid haft problem. Flygsäkerheten ifrågasattes efter att ett plan kanade av startbanan i Torsby och under en flygning sprack ett av planets fönster.

När Transportstyrelsen gjorde inspektion hittades även amatörmässiga reparationer med tejp på flygplanen. Dessutom var det mer regel än undantag att plan var försenade eller inställda.

I början av mars avbröt Trafikverket avtalet med Avies med omedelbar verkan. Men flygbolaget har inga medel att betala skulder till bland andra de kommunala flygplatser Torsby och Hagfors, som de har trafikerat.

Kommunerna kommer dock inte att släppa kravet på framtida betalning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.