Anmäld till länsstyrelsen – Kattägare ger kattungar veganfoder

Uppdaterad
Publicerad

En kattägare i Grums har anmälts till länsstyrelsen Värmland. Anledningen är att han föder upp sina katter som veganer. Jag är själv vegan och tycker att det är oetiskt att bjuda på döda djur, säger kattägaren Jonas Hellö.

Hans kattungar får därför inget animaliskt foder, utan enbart vegankost. När flera av kattungarna nu säljs via internet, vill Jonas Hellö att köparna ska se till att katterna fortsätter att vara veganer.

En kvinna som sett annonsen har nu anmält Jonas Hellö till länsstyrelsen Värmland eftersom hon inte tycker att katterna sköts enligt djurskyddslagen. ”Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn. Fodret och vattnet ska vara av god kvalitet och anpassat efter det djurslag som utfodras”, citerar hon.

På länsstyrelsen vill man inte kommentera det enskilda fallet eftersom det än så länge bara rör sig om en anmälan. Men man är ändå tveksam till om kombinationen katter och veganföda är förenlig med djurskyddslagen, eftersom katterna är rovdjur och därmed äter animalisk kost.

– Det är naturligtvis viktigt att man ger dem rätt foder. I dag finns både torra och våta foder som ger katterna all näring de behöver, svarar Jonas Hellö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.