Gatan på Virvelvinden i Kristinehamn fylldes av vatten, källare vattenfylldes och trottoaren slets upp. Foto: SVT

Deras gata blev en flod

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i natten vaknade många av de boende på Virvelvinden i Kristinehamn av att deras gata förvandlats till en flod. – Det första man tänker på är barnen, säger Lizette Grunditz, en av många drabbade villaägare i Kristinehamn.

– Vi låg och sov i morse och väcktes grannarna som tack och lov bankade på våran dörr. Man känner sig ju väldigt liten och vad gör man för att stoppa vatten, det finns ju ingenting, säger Lizette Grunditz.

De boende på gatan hjälptes ändå åt för att försöka stoppa vattenmassorna från att rinna in, men de enorma krafterna gick inte ta hindra.

Översvämningar i Kristinehamn

– Trottoaren har ju meandrat hela gatan och flyttat sten. Ni ser ju hur stora stenblocken är och det krävs ju ett visst flöde för att de ska flyta med, säger Bengt Hjort.

Källare svämmades över och familjen Hjorts hela garageuppfart slets med av floden. Minst 20 villaägare i Kristinehamn har fått stora delar av sina tomter bortspolade.

SMHI går ut med klass 2-varning

SMHI går nu ut med en klass 2-varning för höga vattenflöden i området kring Kristinehamn. Efter några blöta dygn och nattens åskskurar är flödena mycket höga i små vattendrag. Ån Varnan, som går genom Kristinehamn och mynnar i Vänern är speciellt drabbad. Kulmen väntas nås under morgondagen, enligt SMHI.

Varningen gäller nordost om Vänern.

E18 helt avstängd

Tågen är hårt drabbade av väderkaoset, liksom biltrafiken eftersom flera vägar har stängts av på grund av vattenmassorna. E18 är nu helt avstängd mellan Gustavsvik och Marieberg. I Kristinehamns centrum står delar av torget under vatten och många butiker är översvämmade.

Enligt Per Modin, räddningschef i Kristinehamn, råder fortfarande krisläge i staden.

Kommunen uppmanar nu också alla fastighetsägare i Kristinehamn, Björneborg och Ölme att koka sitt dricksvattenvatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Kristinehamn

Mer i ämnet