Färre tågavgångar till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

De mindre stationerna på sträckan Oslo-Karlstad-Stockholm står som förlorare i SJ:s förslag på ny tidtabell.

Det är riktigt varmt utanför resecentrum i Kristinehamn. På en träbänk mot en vägg sitter några resenärer och väntar på tåget. Uppför en trappa kommer Kristinehamns socialdemokratiska kommunalråd Bjarne Olsson. Han är upprörd.

– När de säger att de ska satsa på kollektivtrafik och utöka möjligheten att åka tåg, så gör man precis tvärtom och gör en kraftig minskning. För oss i Kristinehamn så är det mycket dåligt.

Fem avgångar i stället för åtta

Enligt det nya förslaget vill SJ sätta in snabbare tåg på sträckan Stockholm-Karlstad-Oslo. I Kristinehamn går det åtta avgångar mellan Karlstad och Stockholm en vanlig vardag, enligt dagens tidtabell. Enligt förslaget ska de minskas till fem. Det innebär att det inte kommer att stanna några tåg alls i Kristinehamn mellan tjugo i tolv och fem i sex på eftermiddagen från och med augusti 2015, om förslaget går igenom.

– Det påverkar ju Kristinehamnarnas möjligheter att delta i möten och andra aktiviteter i Stockholm och åt det hållet. Det är en försämring för oss i Kristinehamn och även i Storfors, Degerfors och Filipstad, säger Bjarne Olsson (S).

Ännu bara ett förslag

Den nya tidtabellen är bara ett förslag än så länge, Trafikverket kommer att slå fast tågplanen under hösten. Men redan nu har Värmlandstrafik börjat titta på hur de kan underlätta för tågresenärer i Värmland om förslaget går igenom.

– Vi kommer att kunna lösa det för många, men inte för alla, säger Ville Mark, som är tågtrafikchef på Värmlandstrafik.

Vad behöver ni för att lösa de här problemen?

– Fler tåg och mer plats på spåren, vilket innebär att vi behöver mer pengar.

”SJ borde ta sitt samhällsansvar”

Kommunalrådet Bjarne Olsson (S) vill helst att tågtidtabellen ska se ut som den gör idag.

– Jag vill säga till SJ att de måste ta sitt samhällsansvar och se till att det går tåg för oss i Värmand mot Stockholm. Och att de tänker efter en vända till innan de tar de här beslutet.

SJ säger i en kommentar till Värmlandsnytt att de också tittar på hur man få tätare avgångar i Kristinehamn under eftermiddagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.