Första jaktdagen avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Vargjakten är i full gång. Den första vargen sköts tidigt i Värmland. Den första i Örebro sköts på eftermiddagen. Och nu blir det även vargjakt i Dalarna.

– Jag hade sått på pass i ungefär en halvtimme och väntat på att jakten skulle komma igång. Då fick jag se i ögonvrån att det kom en ifrån isen och upp i skogen. När han kom inom skotthåll och jag fick ett bra läge så sköt jag, säger jägaren Daniel Larsson.

Två av vargarna i årets vargjakt är skjutna vid Skacksjön utanför Sunne och den tredje sköts norr om Örnäs i Gårdsjöreviret. Den fjärde vargen fälldes också i Gårdsjöreviret. Den femte vargen sköts i jaktområde 1.

Varg i Värmland

Vargjakten ska dra igång i södra Värmland under förmiddagen. I norr är förhållandena mycket besvärliga, och det krävs fler förberedelser innan det är klart för jakt.

Efter beskedet i Kammarrätten igår kväll är det fritt fram att jaga varg från och med idag. Men det kan dröja innan jakten är i gång i de två nordliga reviren Kläggen och Medskogen i norra Värmland.

– Vi måste ploga upp skogsbilvägarna igen, säger Eva Forsgren i Torsby jaktvårdkrets och jägare i Kläggen-reviret.

– Vi hade ju gjort ett jättejobb inför den jaktstarten för en vecka sedan och lagt ner stora pengar. Nu får vi börja om.

Även i Medskogsreviret väster om Sysslebäck pågår förberedelserna för jakt. Enligt jaktledare Tomas Fröman planerar man för jaktstart imorgon. Just nu pågår spårning, och enligt Tomas fröman har man hittat färska spår.

I söder, däremot, kom man i gång med jakten under förmiddagen. Där är oron i stället stor för att spårsnön ska regna bort.

I förmiddags sköts den första vargen i Gårdsjöreviret i närheten av Skacksjön i Östar Ämtervik. Ett par senare timmar föll den andra vargen. De båda var valpar. Den tredje vargen sköts i södra delen av Gårdsjöreviret, norr om Örnäs, vid lunchtid.

Den fjärde vargen fälldes också i Gårdsjöreviret, strax före klockan 13.30. Den första i Örebro sköts på eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet