Här tänder han eld på villan

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes rättegången mot den 39-åring som misstänks ha tänt eld på en villa på Hammarö vid fyra tillfällen.

Mannen erkände idag för rätten att han anlade den tredje av dem men nekar till resten.

Vid fyra tillfällen brann det i villan på Hammarö under januari och februari. Efter den fjärde branden 20 februari var polisen säkra på sin sak och grep en 39-årig man. Han och hans sambo som nyligen köpt huset skulle flytta in bara några dagar senare. Polisen upptäckte att 39-åringen som är spelmissbrukare var skuldsatt och det framkom att han hade spelat bort de pengar han skulle ha till husköpet.

mordbrannare

Köpte tändbriketter och tändare

Idag beskrev 39-åringen för rätten hur det gick till den 4 februari när han tände eld på huset.

– Medans jag är på jobb i Göteborg, så köper jag tändbriketterna på Ö&B och även en braständare på vägen hem. Sedan åker jag ner och parkerar bilen och tar mig till huset och plockar åt mig några vedträn på vägen och tar mig upp till huset. Avsikten var ju att åsamka skada som skulle behöve lite tid att reparera, så att jag skulle vinna en eller ett par veckor för att fortsätta spela, säger 39-åringen i rätten idag.

39-åringen berättade att han ville skjuta fram köpet för och få tid och spela och vinna tillbaka pengar. Han erkände också att han varit vid huset i samband med ytterligare två bränder, men han nekar alltså till att ha anlagt de andra tre.

– Han vet ju bara att det inte är han som har tänt på, så varför någon har tänt på , det vet ju inte han. Och det är ju egentligen olika förfaringssätt som han har gjort det och de andra gångerna, säger 39-åringens advokat Per Eriksson.

”Vi levde i en mardröm”

Husets tidigare ägare beskrev i tingsrätten att familjen levt i en mardröm. De bor på annan ort och köpte fyra övervakningskameror för att kunna kontrollera huset dygnet runt. Efter den tredje branden sattes även ett stängset upp runt huset.

Grannar fick också rycka ut mitt i natten för att kontrollera misstänkta ljud och föremål som syntes på övervakningsbilderna.

Riskerar långt fängelsestraff

Åklagare Tomas Olsson anser att mannen haft tydliga motiv att utföra bränderna och att det finns bevis för att han anlagt alla fyra.

– Han har varit vid huset vid samtliga brandtillfällen och han har ett klart motiv för att anlägga bränderna, säger Tomas Olsson, som kommer att yrka på ett mångårigt fängelsestraff.

Rättegången avslutas imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mordbrannare

Mer i ämnet