Kritik mot vargdödande

Uppdaterad
Publicerad

Sex vargar har skjutits i Värmland och Dalarna på drygt en månad.

I samtliga fall av jägare i samband med jakt med lös hund. Och nu slår Svenska Rovdjursföreningen larm.

–  Att gå så lång att man dödar ett annat djur för att utöva sin jakt, då tror jag vi har tappat lite av vår värdighet, dit jag hoppas vi har kommit 2013, att vi liksom intellektuellt kan se det här med andra ögon, säger Jan Bergstam, Svenska Rovdjursföreningen.

Svenska Rovdjursföreningen är kritisk mot hur paragraf 28 i jaktförordningen används. Enligt den har jägare rätt att freda sina tamdjur vid angrepp av varg. På kort tid har sex vuxna vargar skjutits av jägare som varit ute på jakt med lös hund. På onsdagsförmiddagen sköts två vargar i Dalarna. I Värmland sköts en varg i Munkfors i september och en varg påsköts i Åstrand för en dryg en vecka sedan.

–  Det är självklart att angrepen ökar när vargstammen ökar. Det finns ju inget som tyder på att det med här de incidenterna skulle finnas några misstankar om att allt inte skulle gått rätt till. Jägare är i dag alltid beväpnade när de är ute med sina hundar, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet. 

Sedan 1 juli ska den som dödar ett rovdjur anmäla detta till länsstyrelsen. Tidigare var det polisen som utredde detta. Svenska Rovdjursföreningen vill att polisen åter ska få möjligheten att direkt ta över fallen där paragraf 28 ska prövas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.