Holmstrand avgår

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Annika Holmstrand (C) i Årjäng avgår med omedelbar verkan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Annika Holmstrand (C) i Årjäng avgår med omedelbar verkan. Hon gör det som en direkt konsekvens av att skolchefen får vara kvar.

– Det är beslutet att återta varslet av verksamhetschefen som ligger till grund för mitt beslut att avgå som ordförande, säger Annika Holmstrand (C).

Den politiska striden i Årjäng tar nya vändor varje dag. På onsdagen stod det klart att skolchefen May Bjerklund som varslats om uppsägning får behålla sitt jobb. Detta efter att en majoritet i kommunstyrelsen beslutat gå emot kommunchefens beslut att sparka skolchefen på grund av bristande förtroende.

– Jag tycker det är tråkigt att det har fått den här utvecklingen och att politiken lägger sig i verksamhetsfrågor, säger Annika Holmstrand till Värmlandsnytt.

I ett pressmeddelande skriver hon:

”Onsdagens beslut i kommunstyrelsen innebär en återgång till den gamla toppstyrningen av kommunens organisation. Det kommer att betyda i praktiken att chefer hamnar i beroendeställning till politiker. En sådan ordning är inte förenlig om man vill skapa en kompetent och effektiv kommunal förvaltning. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 22 januari beslutade en majoritet, bestående av socialdemokrater, vänsterpartister och folkpartister, att ändra delegationsordningen för kommunchefen. Den delegation som har gällt fram till nu innebar att det var kommunchefen som tillsatte och eventuellt sade upp verksamhets- och stabschefer. Ovanstående beslut innebär en återgång till tidigare ordning då politiker i kommunstyrelsen hade den rollen.”

Kommunstyrelsens beslut om att återta varslet om uppsägning av verksamhetschefen för barn och utbildningsnämnden innebär att de påtalade problemen kvarstår. Barn och utbildningsnämnden har ett omfattande uppdrag och en verksamhet som nu måste genomgå stora förändringar. Det blir då förödande när verksamhetsledningen är bristfällig.

Annika Holmstrand kommer att sitta kvar som ledamot i barn- och utbildningsnämnden och behåller även sin plats i fullmäktige, men lämnar alltså med omedelbar verkan ordförandeposten och sin plats i arbetsutskottet. Hon vill vara kvar som politiker, men tvivlar på att bråket i Årjäng är över.

– Nej, det är tveksamt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.