Skriver för framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Fem provpass på 55 minuter. Totalt 160 uppgifter. Det var vad drygt 84 000 svenskar ägnade sig åt under lördagen när de skrev högskoleprovet. 1375 av de befann sig på Karlstads universitet.

1375 av deltagarna befann sig på Karlstads universitet.

– Idag är det annorlunda, det är mer förväntan i luften. Många kommer hit och är spända inför det här provet som kan ha en ganska så stor betydelse för ens framtid, säger Fredrik Olsson som är reservprovledare under högskoleprovet och studie- och karriärrådgivare på univeritetet.

Den vanligaste åldern bland de som skriver provet i år är 19 år, så gammal är var fjärde provdeltagare.

– Jag hoppas att jag får ett bra resultat så jag kommer in på det jag vill, arkitektur, säger Henrietta Wall som går sista året på gymnasiet.

Hennes klasskamrat Michaela Båtnäs skriver provet för tredje gången.

– Man lär sig hur man ska disponera tiden och blir inte lika nervös innan, säger hon.

Hur är det inne i salarna?

–  Det är så förtätad stämning så att man nästan kan skära luften med kniv, det är sådan energi i varje prövande. Det är inte skräck utan det är målmedvetenhet, säger provledare Lena Fries.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.