Kräver 100 000 kronor för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Det bli ingen förlängning av skyddsjakten på varg i Forshyttan i östra Värmland. Licensen på tre vargar gick ut på tisdagen utan att någon varg hade fällts.

Jägarna hävdar att staten måste betala deras insats när det gäller skyddsjakt och får stöd av Gunnar Glöersen på Svenska Jägarförbundet.

-Skyddsjakt är en insats åt staten och därför bör jägarna få betalt. Vid vanlig licensjakt däremot borde vargen betraktas som annat villebråd och det behövs ingen betalning, säger Gunnar Glöersen till Värmlandsnytt.

Varg i Värmland

Betalt för skyddsjakt

Vid skyddsjakt på varg i Västmanland och i Kronobergs län förra året och i vintras har jägarna fått betalt för skyddsjakten – prislappen har legat på 100 000 till 300 000 kronor i ersättning och för jaktomkostnader.

Nu kanske inte en sådan ersättning ligger så långt borta ens för Värmland. I regeringskansliet pågår diskussioner om att öka anslaget till rovdjursförvaltningen för kommande år med 50 miljoner. Det är Centerpartiet som driver den frågan.

Men jakten på varg är inte bara en ekonomisk fråga. Den svenska licensjakten på varg ska snart upp i EU-domstolen och en fällande dom där anses kunna äventyra regeringens rovdjurspolitik, inte minst när det gäller att flytta besluten till regional nivå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet