Vill övervaka djur med kameror

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan det bli kameraövervakning både vid fårhagar och järvlyor i Värmland.

Enheten för Djurskydd och Vilt har ansökt hos den egna länsstyrelsen i Värmland om tillstånd för kameraövervakning av djur, både tama och vilda.

– Det underlättar för vår inventering, konstaterar vilthandläggare Fredrik Wilde. Det är tre syften med den här begäran. Eftersom järven är en hotad art gäller det att ha inventering som stör så lite som möjligt och kan man då sätta upp en kamera vid misstänkta järvlyor skrämmer man inte bort järvarna.

Snöfattiga vintrar underlättar det också inventeringen av varg och lo och björn. Dessutom handlar det om att övervaka tamdjursbesättningar för att förebygga eller kunna utreda rovdjursangrepp.

Vilthandläggarna räknar också med att kamerorna ska underlätta arbetet och spara pengar för inventeringen. Dagens budget på 2 miljoner kronor anses otillräcklig i som läget är nu.

– Jag är inte emot kameraövervakning, utan allt som kan öka kunskapen och göra att vi får ett bra samtal runt våra rovdjur tycker jag skulle gagna oss allihop, säger fårägaren Pia Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.