Läs hela brevet här

Uppdaterad
Publicerad

Vi vill ha tillbaka vårt Karlstad NU!

Karlstad som Värmlands residensstad är himmelskt vacker.Den är som tagen uren Monica Z-monolog om värme och kärlek. Stadskärnan är tätt omsluten avvattendrag och broar och konkret är det få städer som grönskar och väcker såmånga lustfyllda känslor som staden vid Klarälvens strand.Särskilt på sommaren.

Karlstad innefattar det mesta; en stor och påtaglig besöksstad som levererarshopping för alla. Staden härbärgerar ett av Sveriges mest modernaste universitet,där studenter får ta delav nätverk av världsledande kompetens inomförpackningsdesign, energieffektivisering och IT-kluster som borgar förkvalitet. Borgar för samverkan. Borgar för utveckling. Vi som verkar och borhär berättar gärna om vilka fina möjligheter det finns till harmoni mellanvardagslunken och arbete. Helst tillsammans med familjen. Mot 100 000 invånare.Värmland. Karlstad. Tillsammans. Varmt välkommen! Ledord som förmedlar enstrålande sinnesförnimmelse och som står i förgrund till nya platsvarumärket,MEN stämmer denna bild med verkligheten i Karlstad anno april 2013?

Krögarföreningen i centrala Karlstad skulle hemskt gärna vilja skriva underpå den bild som målats upp i ingressen ovan, men vår vardag uppvisar något heltannat. De ledord och skärningspunkter för utveckling av Värmland och Karlstad isynnerhet överskuggas av oprovocerat våld, grov kriminalitet, tungdroghantering. På öppen gata. Mot detta ställs en stillasittande poliskår, samten kommun med politiker som agerar genom att inte agera. Tystnad är också ettställningstagande. Eller framförallt ett fattighetsbevis om något…

Vi har på konkret värmländska ”jävlar i mig” ledsnat!

Idag 2013 i Karlstad kan man bli mordhotad på krogen om man inte köper ettpar drinkar till rätt personer. Det finns falanger som bidrar med oprovoceratvåld i vardagen. Är det ett väl fungerande rättssamhälle? Är det så Karlstadvill värna om sina medborgare? Är det så vi växer mot 100 000 invånare? Skaparbalans i vår vardag? Tillväxt handlar om att ta hand om sina medborgare, ge demomvårdnad och skapa förutsättningar till att själva växa som människor ochdärmed indirekt bereda väg till förkovran.

Istället kan en helt vanlig fredagskväll i Karlstad se ut såhär: ”Hej. Hardu en cigg? Ett artigt nej i det läget kan ge dig en avslagen käke som facit.Bartender/garderobspersonal som får lägga ut av egna pengar för att dessaelement vägrar att betala och känner sig hotade, vakter som ständigt bli hotadevecka efter vecka, där bl. a en vakt fick en yxa genom sin motorhuv.Oprovoceratvåld i vardagen. Oprovocerat våld i Frödingland.Den värmländska vänligheten.Varmt välkommen till Karlstad! Är det så vi vill ha det? Än en gång; är det såvi värnar om våra medborgare i kommunen?

I ditt stilla sinne tänker du; ”…men det låter som en scen ur StaffanHildebrands ”Stockholmsnatt”; inte sker väl detta i Karlstad? I hjärtat avFrödingland?” Jo, så illa är det och det som är mest illavarslande är att såvälpolis som kommun är varse om bekymret och gör precis absolut ingenting. Punkt.

Det har nu gått så långt att Krögarföreningens medlemmar konkret börjatställa sig frågor som – varför skall vi bo och driva företag här?Krögarföreningens medlemmar står för en omsättning om ca 300 miljoner om åretoch anställer över 1 000 människor i sitt led (tim-del och heltid). Relevantfakta, men varför verka i en stad som är nöjd med att ingenting göra? Låta detonda fröet växa. Nej; något måste göras nu och helst vara påbörjat igår. OMinget radikalt sker kommer de entreprenörer som verkar här strax vara ett minneblott och även statistiken ovan.

Karlstad Kommun går ut med en devis om att finnas behjälplig, närvarande,kontaktbar och synkroniserad via sociala medier och den digitala sfären.Kommunen berättar om diskussionsforum, lämna synpunkt, lämna felanmälan ochlämna medborgarförslag. Det är ju absolut jättefint och enhelrätt tanke, menlämna gärna den virtuella världen med jämna mellanrum och följ med oss ett parkvällar i veckan och se hur nattlivet och framförallt kroglivet i Karlstad hartagits över av falanger (som polisen har järnkoll på, men låter få verka fritt)som utövar utpressning, tysta hot och framförallt kan fortsätta göra det, utannågon som helst påföljd från kommun och polis.

Nej; vi har ledsnat rejält nu.

Vi kan fråga vem som helst utanför länet hur man ser påVärmland och det somär återkommande är skogen, vattnet,vårt språkbruk med en dialekt som förmerar,stort kulturarv och starka musiktraditioner, men framförallt den värmländskavänligheten, vilket också dokumenteras i Karlstads Kommuns ledord – varmtvälkommen!

Krögarföreningen vill inget annat än att bevara och utveckla ovan entiteter.Vara en stor del av den ”kostcirkeln” med det som vi kan leverera in, MEN föratt kunna bidra till detta, för att kunna borga för samverkan, borga förutveckling måste vi agera mot de falanger som idag får härja helt fritt iKarlstad. Som sagt; vi som verkar och bor här berättar gärna om vilka finamöjligheter det finns till harmoni mellan vardagslunken och arbete. Helst tillsammansmed familjen. Mot 100 000 invånare. Värmland. Karlstad. Tillsammans. Varmtvälkommen!

Därför ställer vi oss än en gång frågan; varför är polisen stillasittande?Varför agerar inte kommunen? Berätta gärna det för oss. Vår vardag och den bildsom vi ser och tar del av är i total kontradiktion av den bild som KarlstadKommun målar upp. Det kan inte vara på de grundvalar som bl a ettplatsvarumärke sjösätts på för i sådana fall byggs det på falsk marknadsföring.

Vi vill ha tillbaka vårt Karlstad. Vårt Frödingland. NU!

/Krögarföreningen i Karlstad

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.