Foto: Scanpix

Lundsberg öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Lundsbergs skola som stängdes av Skolinspektionen kan öppna igen på måndag. Det står klart efter ett beslut i förvaltningsrätten i dag.

Förvaltningsrätten beslutade på förmiddagen i dag att Skolinspektionens beslut inte ska gälla i avvaktan på att förvaltningsrätten meddelar dom eller dessförinnan beslutar annat.

– Vi är väldigt nöjda med beslutet. Nu kan skolarbetet komma igång igen på måndag, säger Ulf Rehnmark, som är styrelseledamot och presstalesman för Stiftelsen Lundsbergs styrelse, till SVT.

Lundsbergs skola

Skolverksamheten kommer att återupptas under ledning av tillförordnade rektor Ann Kabo och övrig skolledning. Stiftelsen skriver på sin hemsida att den i dialog med Skolinspektionen kommer att fortsätta vidta de åtgärder som Skolinspektionen anser nödvändiga.

Skolinspektionen: ”Vi har ansvar för elevhemmen också”

Ann-Marie Begler, generaldirektör vid Skolinspektionen, säger att hon inte delar Förvaltningsrättens syn.

– Vi gör en helt annan bedömning än Förvaltningsrätten. Vi har ett tillsynsansvar över de huvudmän som bedriver skolverksamhet och där ingår att både att förebygga och förhindra kränkande behandling. Det handlar både om sådant som pågår i skolan och sådant som också har ett tydligt samband med skolan och elevhemmen har ju det, så vår uppfattning är att vi har tillsynen även där.

– Jag menar att det inte alls är otydligt vem som har ansvaret för tillsynen, utan det är väldigt tydligt beskrivet i skollagen.

Finns det anledning att se över lagstiftningen när det gäller vem som har tillsynen över elevhemmen?

– När det gäller kränkande behandling så är det väldigt tydligt att det ingår under skolinspektionens tillsyn.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Den bedömningen kommer vi att göra när vi har läst igenom beslutet och komma med ett besked nästa vecka.

Kommer eleverna att kunna känna sig trygga när de kommer tillbaka till Lundsberg på måndag?

– Min uppfattning är att man inte har en trygg skolsituation på Lundsberg. Det är inte många dagar sedan det här förfärliga hände och det förändringsarbete som skolan måste göras för att trygga elevernas situation har inte gjorts. Så min bestämda uppfattning är att man kan inte klara av att ha en trygg skolmiljö för eleverna.

Brottsutredningen fortsätter

Parallellt fortgår brottsutredningen, där äldre elever på Lundsberg misstänks ha bränt två yngre med strykjärn. Enligt vice chefsåklagare Niclas Wargren ska samtliga nio äldre elever som ska ha befunnit sig i rummet höras. Inledningsvis hördes två av dem.

– Vi behöver hålla förhör med samtliga som var uppsatta på anmälan. Det är viktigt att få deras uppgifter om vad som inträffat, säger han till TT.

Brottsmisstanken är grov misshandel, alternativ misshandel, ofredande, vållande till kroppsskada eller olaga hot.

Skolinspektionens beslut var ”mycket ingripande”

Förvaltningsrätten skriver att Skolinspektionens beslut är mycket ingripande och har stora konsekvenser för skolan och dess personal och elever. Rätten konstaterar att utredningen inte ger stöd för att utbildningen eller skolverksamheten innebär en säkerhetsrisk för eleverna.

– När en begäran om inhibition prövas ska förvaltningsrätten bedöma hur sannolikt det är att det överklagade beslutet kommer att ändras vid den slutliga prövningen. Förvaltningsrätten ska även göra en skadebedömning och ta ställning till vilka konsekvenser beslutet kan få på grund av att det gäller omedelbart. Slutligen ska förvaltningsrätten bedöma vilka risker som finns om verksamheten får fortsätta, till exempel om någon kan komma till skada, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson, chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Utbildningen ingen risk för eleverna

Det är, enligt skollagen, Skolinspektionen som har tillsyn över skolväsendet. Men förvaltningsrätten menar att det är oklart om internatverksamheten vid en riksinternatskola, som till största del inte äger rum under skoldagen, står under tillsyn av Skolinspektionen eller inte och med hänsyn till det är utgången i målet oviss, skriver förvaltningsrätten.

Däremot konstaterar rätten att Skolinspektionens beslut är mycket ingripande och har stora konsekvenser för dels stiftelsen som äger skolan, dels elever och personal.

Förvaltningsrätten har också utrett frågan om elevernas säkerhet skulle vara i fara om skolverksamheten får fortsätta tills den slutliga prövningen är gjord och där menar rätten att utbildningen eller skolverksamheten inte innebär en risk för elevernas säkerhet.

Uppgifter om missförhållanden låg bakom

Det var efter uppgifter om att två elever bränts med strykjärn i samband med en så kallad nollning på internatet vid Lundsbergs skola som Skolinspektionen beslutade att Lundsberg skulle stänga genom ett så kallat tillfälligt verksamhetsförbud. Men skolan överklagade Skolinspektionens beslut hos förvaltningsrätten och begärde att det skulle inhiberas, dvs att beslutet skulle stoppas tillfälligt medan förvaltningsrätten prövar överklagan.

Förvaltningsrätten beslutade alltså i dag enbart om inhibition. Dagens beslut avgör inte om Skolinspektionens beslut att stänga skolan är korrekt eller ej.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet