Karlstadsungdomar i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avslutade polisen i Karlstad en mycket stor insats mot ungdomar som brukar narkotika. Totalt har 50 ungdomar testats positivt, den yngsta är 13 år gammal.

– Vi kom en narkotikahärva på spåren i och med att en rektor i Karlstad hörde av sig till polisen och var orolig över att ett antal ungdomar på hans skola verkade nyttja narkotika. Vi började nysta i det ärendet och då har det uppdagats en ganska stor härva utav ungdomar som brukar, främst cannabis, säger Johan Ekstam,polisområdeschef i södra Värmland.

”Det är oroväckande”

Polisen startade då en speciell insats för att beskämpa narkotikan bland unga i Karlstad. Arbetet pågick i sex veckor och när det i helgen avslutades hade ett femtiotal ungdomar testats positivt, främst för cannabis.

Narkotikahärvan bland unga i Karlstad

De flesta i sena tonåren och i tjugoårsåldern men den yngsta var tretton år gammal. Man har även anhållit tre personer som misstänkts sälja narkotikan.

– Femtiotalet ungdomar som brukar narkotika är oroväckande. Vi har dock förstått att det är mycket narkotika i samhället, men det här arbetet kommer inte ta slut, det kommer bara fortsätta, säger Johan Ekstam.

Största ärendet

Själva försäljningen ska till stor del ha skett via kontakter som ungdomarna kan höra av sig till.

Det här är det största ärendet polisen i Karlstad hanterat under hösten och med hjälp av tips och förhör tycker man sig ha kartlagt en stor del av narkotikaanvändandet bland unga i Karlstad. Användandet är inte koncentrerat till en liten grupp, menar Johan Ekstam.

– Av de här femtio ungdomarna så är det långt ifrån alla som känner varandra utan man har använt sig av samma säljare helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikahärvan bland unga i Karlstad

Mer i ämnet